Skip to main content
Blog for fagfolk

Heyrn, en privat klinik i Island

Ellisif Katrín Björnsdóttir, der er medejer af klinikken Heyrn i Island, har fået sin klinik sikkert gennem både finanskrise og en pandemi.

EKB
12-22-2022

Af Karin Janson / Foto: Privat

 

Ellisif Katrín Björnsdóttir, der er medejer af klinikken Heyrn i Island, har fået sin klinik sikkert gennem både finanskrise og en pandemi. De fleste kunder kommer fordi, at de har fået klinikken anbefalet af andre. ”Jeg tror, at det er en fordel, at vi er to uddannede audiologer," siger Ellisif Katrín Björnsdóttir.

Den anden audiolog på klinikken Heyrn, der er ejet af Ellisif Katrín Björnsdóttir og hendes mand, er deres yngste datter Urður Björg Gísladóttir. Dog var det ikke indlysende, at Urður ville følge i sin mors fodspor. "Jeg vidste ikke noget, før hun fortalte mig, at hun var kommet ind på audiologiuddannelsen i Gøteborg. Hun har tidligere arbejdet på et plejehjem og kan godt lide at arbejde med mennesker, men det var mig, der fik hende til at interessere sig for audiologi." siger Ellisif Katrín Björnsdóttir.

Hun har selv studeret i Gøteborg og blev færdig som audiolog i 2002. Der er ingen audiologiuddannelse i Island. "Jeg havde ofte mellemørebetændelse som barn. Jeg var et såkaldt ørebarn, og det startede min interesse for området. Først overvejede jeg faktisk at blive audiologopæd, men så læste jeg om audiologiuddannelsen og syntes den lød interessant."

Hun boede i Sverige fra 1995 til 2002. I 2007 åbnede hun høreklinikken Heyrn i Kópavagur-området i Reykjavik sammen med sin mand. I klinikken tilbyder de hørerehabilitering og service, og udover Ellisif Katrín Björnsdóttir og datteren Urður Björg Gísladóttir er der også en sekretær/altmuligmand på klinikken. Men familien hjælper også til. "Min mand hjælper til med praktiske gøremål, og vores anden datter hjælper os, når sekretæren er på ferie. Vores søn hjælper også til med oversættelser. Så det er virkelig en familievirksomhed."

  

Flere udfordringer

Da Heyrn åbnede, var der ingen, der kunne have forudset, at der ville komme et økonomisk krak i Island året efter. "Vi havde heldigvis haft et år at etablere os i, hvilket var godt, for hvis vi havde åbnet senere, var det måske ikke lykkedes. Men kunderne blev ved med at komme. Pandemien var selvfølgelig også en udfordring," siger Ellisif Katrín Björnsdóttir.

Under pandemien tilpassede de høreapparater på afstand ved hjælp af fjernjustering.

Ellisif Katrín Björnsdóttir har bemærket, at mange opsøger klinikken efter ferier, når de har været sammen med familien. "Efter jul og om sommeren, i ferierne, mærker vi en stigning. Så har mødt deres nærmeste og mærket, at de ikke hører så godt mere, og ikke kan følge med i samtalerne mere. Det mærkes så tydeligt, når man ikke hører ordentligt, man svarer forkert og taler om noget andet."

Hun mener, at udviklingen af høreapparater har ført til en holdningsændring hos gruppen af aktive ældre. "Tidligere var der flere, der følte, at det var et tegn på alderdom at bruge høreapparat, men med nutidens moderne høreapparater har holdningen ændret sig. De fleste render jo alligevel rundt med noget i ørene i dag, air pods og andet, så man skiller sig ikke længere ud med et høreapparat. Og man følger meget bedre med i samtaler. Det får folk til at føle sig yngre igen."

 

Lukker vinden ude

Nye kunder kommer ofte fordi, at de har fået Heyrn anbefalet fra andre. "Jeg synes, det er en fordel, at vi er to uddannede audiologer, sådan er det ikke på andre klinikker. Desuden har jeg et usædvanligt navn, som er nemt at huske, som måske også spiller en rolle."

I Island kan man vælge at gå direkte til en privat klinik og få et høreapparat, som det offentlige betaler et tilskud til. Tilskuddet er på 120.000 islandske kroner (svarende til 5.900 DKK) for to høreapparater. Der er tre høreklinikker i Reykjavik, hvoraf den ene er offentlig. I Akureyri, på den nordlige side af øen, er der også en offentlig høreklinik på den nordlige side af øen. "Dem, der har brug for mere hørebehandling, end vi kan tilbyde, går til en offentlig høreklinik. Det samme gør børnene, da de private høreklinikker kun tager imod voksne. Nu kan lægerne også foretage operationer med cochlear-implantater her i Island. Det gjorde man ikke tidligere på grund af lægemangel. Dengang måtte patienterne rejse til udlandet, hvis de skulle have et implantat."

Det blæser ofte i Island. Derfor synes Ellisif Katrín Björnsdóttir at de nye custom apparater passer ekstra godt til det islandske folk. ”De lukker også vinden ude. De høreapparatsbrugere, der er meget ude og vandre, ride eller cykle, har sagt, at det er et stort gennembrud for dem.”

 

Navn: Ellisif Katrín Björnsdóttir

Beskæftigelse: Audiolog og klinikejer i Heyrn, Kópavogur

Uddannelse: Audiologiuddannelsen, Gøteborgs Universitet

Alder: 50 år

Bor: Garðabær i Island

Læs flere indlæg

 
Del: