Skip to main content
Din blog om hørelse

Sådan beskytter du din hørelse

I dette blogindlæg finder du nogle tips til, hvordan du beskytter din hørelse.

09-14-2023

Af Global Audiology

Det er vigtigt at passe på sin hørelse hele livet, da høreskader kan opstå efter eksponering for en intens lyd én gang eller over tid, efterhånden som den samlede eksponering for kraftig lyd hober sig op. I dette blogindlæg finder du nogle tips til, hvordan du beskytter din hørelse.


Undgå støjende omgivelser
Det er bedst at holde sig væk fra kraftige lyde og støjende lydmiljøer, uanset om det er på arbejdet, i skolen eller derhjemme, når man kan. Skader på hørelsen opstår over tid, efterhånden som den samlede eksponering for høj lyd hober sig op. Eller det kan ske ved et enkeltstående, intenst udbrud af lyd. Hvis lyden er ubehagelig, føles overvældende eller kræver, at du råber for at overdøve den, så er den sandsynligvis for høj. I sådanne situationer kan du enten gå væk fra lydkilden, give dine ører en pause, eller bruge ørepropper eller støjdæmpende hovedtelefoner.


Vær forsigtig med støj på arbejdet
Hvis du konstant udsættes for høje lyde på arbejdet, bør du tage en samtale med din leder eller HR-repræsentant, da en arbejdsgiver bør være parat til at foretage ændringer, der reducerer eller beskytter dig mod forhøjede støjniveauer.


Beskyt din hørelse under støjfyldte begivenheder og aktiviteter
Samlinger på barer, natklubber, koncerter og sportsbegivenheder kan bringe din hørelse i fare. Hold afstand til lydkilder til kraftige lyde, som f.eks. højttalere. Du kan give dine ører en pause fra støjen ved at finde et mere stille sted i lokalet. Det kan også være en god ide at bruge formstøbte musiker høreværn, der hjælper med at reducere lydstyrken, uden at musikoplevelsen ødelægges.


Skru ned for musikken
At lytte til høj musik gennem øretelefoner eller hovedtelefoner er en af de største farer for din hørelse. Den bedste måde at beskytte din hørelse på er at skrue ned for lyden. Selv en lille smule kan gøre en stor. Du bør også overvåge, hvor lang tid du lytter til høj musik gennem dine hovedtelefoner - mindre tid med høj musik betyder mindre risiko for høreskader. Nogle smartphones kan hjælpe dig med at spore din brug af hovedtelefoner og lydstyrkeniveau for at beskytte din hørelse. Når du er til koncert, bør du bære musiker høreværn af høj kvalitet.

Læs også blogindlægget: Hvordan ville det se ud, hvis du kunne se lyd?

 


Giv dine ører tid til at hele

Hvis du har været udsat for høje lyde, så prøv at tilbringe noget tid i rolige omgivelser i mindst en dag for at give dine ører tid til at hvile og komme sig.


Hold dine ører tørre
Tør altid ørerne efter svømning og brusebad, så du slipper af med vandet. Fugt skaber plads til bakterier og påvirker øret, hvilket udsætter dig for infektioner, der kan påvirke din hørelse. Hvis du føler, at du har vand i øret, skal du vippe hovedet til den side, hvor vandet er, og ryste øreflippen forsigtigt for at komme af med vandet. Hvis du svømmer ofte, kan du bruge specialtilpassede ørepropper. De blokerer for, at der kommer vand ind i ørerne.


Lad være med at putte noget i ørerne
Put ikke noget i ørerne, heller ikke vatpinde, som kan skade øregangen eller trommehinden. Rens i stedet dine ører med en vaskeklud over din finger. Hvis du har en ophobning af ørevoks, der påvirker din hørelse, skal du kontakte din læge for at få det fjernet.


Få din hørelse testet

Hvis du tror, at din hørelse er blevet dårligere (eller du ser dig selv skrue op for tv'et eller konsekvent beder folk om at gentage sig selv), er det en god idé at få foretaget en høretest. GN Hearing tilbyder en gratis online screening, som er en hurtig måde at måle, hvor godt du hører. På kun 3 minutter kan du teste din evne til at skelne bestemte ord og tal i et støjende miljø.

 

Test din hørelse her

 

Det anbefales at få tjekket sin hørelse en gang om året. Det er især vigtigt, hvis du har en højere risiko for høretab på grund af dine yndlingsaktiviteter eller dit arbejdsmiljø.

Mange mennesker udskyder at få deres hørelse testet. Måske fordi det kan være svært at anerkende, måske fordi at det ikke synes alvorligt nok i starten. Faktum er, at de fleste af os, hvis ikke alle, vil opleve en vis nedgang i hørelsen, og mange mennesker, der ikke søger hjælp, går glip af noget.

Selv hvis du tror, at din hørelse er ved at blive dårlig, kan du stadig gøre noget for at forebygge yderligere problemer. Jo hurtigere et eventuelt høretab opdages, jo hurtigere kan du gøre noget ved det.

 

Find en høreklinik her

 

Læs flere indlæg

 
Gå ikke glip af nyheder, aktuelle artikler om hørelse og spændende brugerhistorier. Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag.
resound one