Skip to main content
Din blog om hørelse

Sådan kan et høreapparat hjælpe på tinnitus

De fleste kender fornemmelsen af at have en ringetone i øret efter en koncert. Heldigvis forsvinder lyden ofte igen, men for nogle bliver denne ringetone, susen, klikken eller summen en kronisk tinnitus, som de skal lære at leve med.

12-05-2019

Først får I lige en kort definition af tinnitus. Tinnitus opleves forskelligt fra person til person og kan være en ringetone, summen, susen, klikken eller brummen i det indre øre. Tinnitus er en lyd, som kun du kan høre, og som ikke kommer fra en ydre lydkilde. 

Langt de flest med tinnitus har det i en grad, som de godt kan leve med. Men der er også nogle, der har så store gener, at det går ud over deres livskvalitet, og her kan forskellige behandlingsformer hjælpe – blandt andet lydbehandling gennem et høreapparat.

Hvordan slipper du for tinnitus?
Den mest almindelige måde at håndtere sin tinnitus på er ved lydterapi: 

Lydterapi med høreapparat
Lydterapi betyder, at man kompenserer for tinnituslydene med andre lyde. Det kaldes også for en ”tinnitus-masker”. Det kan f.eks. foregå ved, at du har en tændt radio eller en anden lydkilde i baggrunden. En anden mulighed er at bruge en specialtilpasset lydgenerator, og du kan faktisk også bruge et høreapparat.

Hvis du har tinnitus og høretab, findes der nemlig smarte høreapparater, som du kan koble til din iPhone eller iPad. Så kan du styre, hvilke lyde du ønsker at høre direkte i dit høreapparat. Du kan for eksempel lytte til musik eller forskellige former for støj. Du kan også streame lyd fra dit tv eller din computer direkte i dit høreapparat. Et høreapparat kan derfor være en god tinnitus-masker.

Lydbehandling uden høreapparat
Hvis du ikke har brug for et høreapparat, kan du også bruge lydterapi. Det kan for eksempel være brug af susen fra en radio, der er indstillet mellem to kanaler, et ventilationsanlæg eller andre baggrundslyde. Lydene skal ikke overdøve tinnitussen, men træne hjernen til at acceptere lydene. Du kan også finde forskellige apps med lyde, der er designet til at maskere tinnitus – bl.a. ReSound Relief, hvor du kan komponere dit eget ”soundscape”.

Læs også Evas historie: 'Jeg kan få hjælp, når min tinnitus generer for meget'"

 

Forskning i tinnitus
Der forskes fortsat i at finde en behandling, der kan lindre eller måske endda stoppe tinnitus. For eksempel har amerikanske og britiske forskere forsøgt at observere hjernen hos en patient med tinnitus for at finde ud af mere om den unormale hjerneaktivitet, som ses ved tinnitus eller susen for ørerne. Og de kan konkludere, at virkelige lyde ser helt anderledes ud inde i hjernen end tinnituslyde.

Hvor kan du få hjælp?
Hvis du vil have hjælp til at få lindring fra din tinnitus eller ringen for ørerne, skal du starte med at kontakte din læge eller din øre-næse-halslæge. Han eller hun kan henvise dig til en klinik, hvor du kan få udredt dine tinnitusgener.

Del:
Gå ikke glip af nyheder, aktuelle artikler om hørelse og spændende brugerhistorier. Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag.
resound one