Skip to main content
Din blog om hørelse

5 tips til forebyggelse af høretab

Høreskader opstår med tiden, efterhånden som den samlede eksponering for kraftig lyd hober sig op. Eller det kan ske med en intens lyd én gang.

Jennifer Groth
05-12-2021

Af Jenny Groth, Director, GN Hearing Audiology and Medical Affairs

Høreskader opstår med tiden, efterhånden som den samlede eksponering for kraftig lyd hober sig op. Eller det kan ske med en intens lyd én gang.

1) Undgå støjende omgivelser

Sandsynligvis er den mest indlysende, men klart bedste måde at undgå støjinduceret høretab på, at du holder dig væk fra kraftige lyde og støjende omgivelser (på arbejdet, i skolen eller derhjemme), når du kan.

Høreskader opstår med tiden, efterhånden som den samlede eksponering for kraftig lyd hober sig op.  Eller det kan ske med en intens lyd én gang.  Ifølge National Institutes of Health kan høretab forekomme med lyde på eller over 85 dB. 

I et vist perspektiv er en normal samtale på 60 dB. Meget trafik eller en plæneklipper er 85 dB til 100 dB. Fyrværkeri eller et fly, der letter, er på 120 dB og et skud på over 170 dB.

Generelt kan lyden være høj nok til at medvirke til at beskadige din hørelse, hvis:

  • Du skal hæve stemmen for at tale med andre.

  • Du ikke kan høre, hvad folk i nærheden siger.

  • Det gør ondt i ørerne.

  • Du har ringen for ørerne eller nedsat hørelse bagefter.

Der findes nyttige apps, såsom SoundPrint, der har en decibelmåler til måling af støjniveauet, og det er en nem måde at afgøre, om dine omgivelser kan udgøre en risiko for din hørelse. 

2) Vær forsigtig med musikken!

Hvis du hele tiden udsættes for høje lyde i dit arbejdsmiljø, bør du føre en samtale med din leder eller HR-repræsentant, da en arbejdsgiver bør være forberedt på at foretage ændringer, der reducerer eller beskytter dig mod forhøjede støjniveauer. Det kan f.eks. være:

  • At stille høreværn til rådighed, såsom støjreducerende høreværn eller ørepropper (sørg blot for at bære denne beskyttelse!).

  • At tilrettelægge din tidsplan og dine aktiviteter for at undgå, at du udsættes for høje lyde i længere tid.

  • At foretage justeringer eller udskiftning af udstyr eller værktøj, der frembringer høje lyde.

3) Beskyt din hørelse under begivenheder og aktiviteter med et højt lidniveau 

Store forsamlinger som barer og natklubber, koncerter og sportsbegivenheder udgør en risiko for din hørelse. 

  • Hold afstand til kilder til kraftige lyde (f.eks. højttalere)

  • Prøv at give ørerne en pause fra støjen hvert 15. minut ved at finde et roligere område på stedet

  • Giv din hørelse omkring 18 til 24 timer til at komme sig efter at have været udsat for meget høj støj

  • Overvej at bruge ørepropper – du kan købe genanvendelige ørepropper, der reducerer musikkens lydstyrke, men ikke dæmper den 

4) Skru ned for musikken!

Når du lytter til levende musik til koncerter, skal du selvfølgelig bruge høreværn i god kvalitet.  Men at lytte til høj musik gennem høretelefoner og hovedtelefoner er en af de største farer for din hørelse.   

Sådan undgår du at beskadige din hørelse med hovedtelefonerne tændt:

  • Skru lige præcis nok op for lyden, så du kan høre din musik komfortabelt, men ikke højere.

  • Undgå at lytte til musik ved mere end 60 % af den maksimale lydstyrke – nogle enheder har indstillinger, som du kan bruge til at begrænse lydstyrken automatisk.

  • Undgå at bruge høretelefoner eller hovedtelefoner i mere end en time ad gangen – hold pause i mindst 5 minutter hver time.

Selv det at skrue lidt ned for lyden kan gøre en stor forskel for din risiko for høreskader. 

5) Få testet din hørelse

Hvis du tror, at du har nedsat hørelse (eller du ser dig selv skrue op for lyden på tv'et eller hele tiden beder folk om at gentage sig selv), er det en god idé at få foretaget en høreprøve. 

ReSound tilbyder en gratis online screening, der er en hurtig måde at måle, hvor godt du hører. På kun 3 minutter kan du teste din evne til at skelne mellem bestemte ord og tal i støjende omgivelser. Ligesom det anbefales at få dine øjne tjekket regelmæssigt, er årlige hørekontroller også en god idé.  Dette er især vigtigt, hvis du har en højere risiko for nedsat hørelse på grund af dine foretrukne aktiviteter (jagt, musik eller sport) eller dit arbejdsmiljø (byggeri, lufthavnsarbejder osv.). 

 

Mange mennesker sætter deres hørelse på prøve. Måske er det fordi, de ikke ønsker at indrømme, at de har nedsat hørelse, eller fordi de ikke mener, at det er alvorligt nok til at fortjene hjælp.  Faktum er, at de fleste, hvis ikke alle, vil opleve et vist fald i hørelsen, og mange mennesker, der ikke søger hjælp, går glip af noget. 

Når du ved, at din hørelse muligvis tager skade, kan du gøre noget ved det og forhindre, at den forringes yderligere.  Jo hurtigere en hørenedsættelse opfanges, desto hurtigere kan du gøre noget ved det.

Læs flere indlæg

 

 

Del:
Gå ikke glip af nyheder, aktuelle artikler om hørelse og spændende brugerhistorier. Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag.
resound one